Menüü

Uudised

Reedel ja laupäeval lehvivad Eesti lipud

00:00 22.06.2017

Reedel, 23. juunil on võidupüha puhul Eestis lipupäev ja kuna jaaniööl lippe ei langetata, lehvivad lipud ka jaanipäeval laupäeval. 23. juunil heisatakse Eesti lipud kõikidele elu-, äri- ja büroohoonetele.

Võidupühal tähistatakse Eesti vägede pöördelist võitu Landeswehri üle ja Võnnu vabastamist sakslaste käest 23. juunil 1919. aastal. Jaanipäev on suvine pööripäev.

Lipupäeval palume ehtida teie asutuste asukoha hooned lippudega, see tähendab, et heisake Eesti lipud teie kõikide asutuste kõikidesse tühjana seisvatesse lipumastidesse ning -vardahoidjatesse. Lipud heisatakse 23. juunil päikesetõusul või hiljemalt kell 8.00 ja langetatakse 24. juunil kell 22.00. Kui lippu ei langetata, tuleb see pimedal ajal valgustada.

Lisaks selgitame lipu kasutamisega seonduvat pimedal ajal: nimelt on lipp visuaalne infokandja, mille eesmärgipärase kasutamise eelduseks on lipu nähtavus (laiemalt, ka äratuntavus). Ongi üleilmne tava, et lipud heisatakse päevavalguse ajaks ning päikeseloojangul lipud langetatakse. Pimedas lehviv lipp ei ole ju nähtav! Juhul kui soovitakse jätta lipp lehvima ka pimedaks ajaks, tuleb lipp valgustada. Lipuvalgustus ei pea ole ilmtingimata spetsiaalne, st kui tänava üldvalgustus valgustab lippu selliselt, et selle värvitoonid on hästi tuvastatavad, siis piisabki tänava üldvalgusest lipu valgustamisel. Kui aga valgusviht ei ulatu lipuni või üldvalgustus ei taga lipul olevate värvitoonide selget eristamist, tuleb lipp valgustada spetsiaalse valgusallikaga. Lipu valgustamine ongi kõige aktuaalsem ja samas oluline asutustele, kes on heisanud lipu(d) alaliselt või pikaks perioodiks (näiteks koolid).
Küsimuste tekkimisel võtke palun ühendust Riigikantseleiga.

Gert Uiboaed
Riigikantselei sümboolikanõunik
693 5683; 5326 8866

 

Tagasi