Menüü

Uudised

Valga Lasteaias Kaseke õpitakse mängides

00:00 27.08.2015

Valga linna koolieelikutel on algamas septembris taas uus aastaring mängides ja õppides. Meie linna põnnidel on võimalus õppida ja mängida kõige paremates ja kaasaaegsemates tingimustes. Selline teadmine sai kinnitust 30. ja 31. juulil Eesti Lasteaednike Liidu (ELAL) suvekoolis, mis toimus käesoleval aastal Valgas. Igal aastal toimuval ELALi suvekoolis räägitakse erinevate maakondade eelkoolipedagoogika ilust ja valust.

2015. aasta suvel oligi vaatluse all Valgamaa lasteaedade eluolu, enim tähelepanu said Valga linna lasteaiad. ELALi liikmed küsisid palju meie kohatasude, toitlustusrahade ning üldiselt füüsilise ja sotsiaalse keskkonna kohta. Võrdluseks toodi välja teiste maakondade puudujääke alushariduses, mille läbi selgus, et Valga linna lasteaiad on Eesti lasteaedadega võrreldes väga heal järjel. Siinkohal julgen isegi öelda, et meie linna lasteaaedades on kõrgema tasemega mängukeskkond väikestele põnnidele, kui mitmetes Eesti suurlinnade lasteaedades.

Samuti oleme väga hästi varustatud õppevahenditega ning meie lasteaedades on tagatud kõrgharidusega pedagoogide poolt kvaliteetne alusharidus. Selgus, et Valga linna alushariduse pedagoogid ei ole töökorraldustega ülekoormatud, seega on õpetajal võimalus rohkem tegeleda lastega. Kuna meil lasteaedades on kõik kohad täidetud kõrgelt kvalifitseeritud pedagoogidega, siis ei kannata pisispõnnide eelkooli tase selle tõttu, et keegi pedagoogidest peab töötama mitmel kohal korraga. Hea on tõdeda, et meie kohalik omavalitsus on osanud luua kvaliteetse mängukeskkonna ja arvestanud kõikide linnakodanike järglaste heaoluga.

ELALi suvekool ei ole koht, kus ainult istutakse ja räägitakse. Suvekooli programm on igal aastal väga tihe ja üles ehitatud vastavalt piirkonna võimalustele. Väga emotsiooniderohkeks kujunes argumendiõpe Siim Ruuli juhtimisel. Lektor Ruul oskas panna pedagooge diskuteerima ja argumenteerima väga teravates koolieelset pedagoogikat puudutavates küsimustes. Tõepoolest on nii, et kipume olema sageli liiga pealiskaudsed ja tegema kiirelt järeldusi, kuid ei oska laskuda probleemi sügavustesse. Erinevate probleemide sügavustesse laskumine toimus läbi grupitöö, milles pidi koostama pooltargumendi ja vastuargumendi ning mõlemaid ka põhjendama, lahti rääkima, et miks just nii. Kõige enam toimus argumenteerimine palgateemal, mis on aastast aastasse lasteaia pedagoogide valuteema.

Argumenteerimisele järgnes vastavasisuline seltskonnamäng „Maffia" kahes grupis. Selle mänguga kaasnesid lõputud emotsioonid, millele oli kuulda järelkaja veel järgmisel päevalgi.

Samal ajal kui üks grupp mängis meeleolukat ja õpetlikku seltskonnamängu, külastas teine grupp SA Valga Isamaalise Kasvatuse Püsiekspositsiooni. Muuseumi külastus kujunes väga meeleolukaks ja põnevaks tänu major Meelis Kivile, kes tutvustas Valga linna elu sõjalise vaatenurga alt. Mjr Meelis Kivi tekitas pedagoogide seltskonnas sellist huvi, et kindlasti on soov tulla tagasi Valga linna ning osaleda siinsetel üritustel, eriti suur soov on kasutada just SA Valga Isamaalise Kasvatuse Püsiekspositsiooni poolt pakutud võimalusi.

Kuna programm oli tihe, siis muud pedagoogilist juttu oli ajaliselt võimalik vähem rääkida. Aga see ei kohutanud kedagi, sest „Maffia" mängu emotsioonide ja Isamaalise kasvatuse muuseumi külastuse meeleolu kütkes jätkusid kõnelused hilistel õhtutundidelgi. See oli aeg, kus räägiti lasteaedade pidudest ja üldisest pedagoogilisest tööst, koguti üksteiselt ideid järgmise õppeaasta üritusteks.

Järgmine päev tõi kaasa uued teemad. Toimus ELALi üldkoosolek, kus võisid kõik kohalolevad liikmed osaleda ja oma arvamusi avaldada. Pikale koosolekule vahelduseks rääkisid oma muljeid Tartu linna lasteaedade pedagoogid, kes osalesid juunis üle-eestilises jalgrattamatkas, mille eesmärgiks oli kõik kogutud palgatoetuse allkirjade viimine Tallinnasse Toompeale. Allkirjade kogumise aktsioon puudutas täpsemalt eelkoolipedagoogide palgataseme võrdsustamist põhi- ja keskhariduse pedagoogide palgaastmega. Valgamaalt saatsime Toompeale üle 200 toetusallkirja.

Päev jätkus koos lektor Tiina Petersoniga kuulates ja arutledes alushariduse ja lapsehoiu konseptsiooni. Väga suure murena tuli välja puudega laste tugiisikute vajadus ja nende rahastamissüsteemi puudulikkus. Siin toodi välja puudusi, milledest saadame kokkuvõtte ka ministeeriumi esindajale Tiina Petersonile.

Enne ekskursioonile suundumist naaberriiki, toimus nn teatepulga üleandmine Pärnumaale. ELALi traditsiooniks on kujunenud A. Matiiseni kirjutatud laul „Kui mind keegi ei sunniks", millega lõpetati pidulikult suvekool ja ELALi lipu andsid pidulikult üle Kasekese lasteaia direktor Maila Rajamets ning muusikaõpetaja Signe Saarniit Pärnu linna alushariduse õpetajatele. Liidu juht Lilli Pille tänas kõiki osalejaid ning Valga Priimetsa kooli söökla toimkonda maitsvate toitude eest. Järgmisel aastal tähistab ELALi suvekool 25.tegutsemisaastat.

ELALi suvpäevad lõpetas ühine külastus naaberriigi krilstliku kasvatusega lasteaeda. See vaatepilt, mis seal meile avanes, oli üsnagi jahmatav. Kui muidu oli kuulda kahe päeva jooksul kadeduse noote Valga linna lasteaedade suurepäraste tingimuste kohta, siis Läti lasteaia külastus muutis inimesed taas üksmeelseks, kuna üldiselt on Eestis üleriigilised alushariduse võimalused parimad.

Veelkord pean vajalikuks tuua välja, et Valga linna väikesed põnnid ja nende vanemad on väga õnnelikud, et neil on olemas kaasaaegselt turvalised lasteaiamajad, suurepärased mänguväljakud, palju mänguasju ning väga head õpetajad. Soovin kõikidele alushariduse pedagoogidele ja lastele ilusat turvalist mängimist!

Signe Saarniit
Valga lasteaed Kaseke muusikaõpetaja
Foto autor: Holar Sepp

Tagasi