Menüü

Uudised

Eesti suurim tule, vee ja muusika vabaõhu-vaatemäng toob lavale Kilplased

10:49 29.07.2015

Juba nädala aja pärast, 8. augustil, leiab vaid ühel õhtul ajaloolises suvituslinnas Tõrvas aset Eesti suurim tule, vee ja muusika vabaõhu-vaatemäng Tõrva Loits. 

Vaid ühel suveõhtul, 8. augustil, etendub Tõrva Loitsul suurejooneline muusikaline vaatemäng Kilplaste Tagasitulek. Vaatemängu aitavad sel korral muusikaliselt publikuni tuua ansamblid Kosmikud, HU? ja eesti hip-hopi legend Genka. Õhtu juhatavad kell 20.00 algava kontserdiga sisse sisse Lenna ja Karl-Erik Taukar ning lavale astuvad ka saate „Eesti otsib superstaari“ superfinalistid Jüri Pootsmann ja Gertu Pabbo. 
Sarnaselt viimase kahe aastaga saab ka tänavune Tõrva Loits ainest Kreutzwaldi loomingust, etendades sel korral lavastaja Mart Kolditsa käe all vaatemängu Kilplaste tegemistest, kus keskendutakse muuhulgas teemadele nagu rumaluse jäävus ajas ning talupojatarkuse hääbumine igapäevaelust. Jälgides päevapoliitilist olukorda ja ühiskonna arenguid jääb tihti mulje, et miski pole siin ilmas enam püsiv, siis tänavune vaatemäng toob lavale selle, et jätkuvalt on meie ümber rohkesti „kilplaslikku“. Koreograafia eest vastutab Eesti tantsuilma noor „vanameister“ Märt Agu ning loovjuhi ülesannetes on Reigo Ahven. Eriefektid teostab Trikivabrik ning tuline vaatemäng on korraldatud Valgusfestivali Tulemeistrite poolt. Selgi aastal on kohal juba Tõrva Loitsu püsikülaliseks saanud Viljandi drumlab, kaasas maailma suurimad trummid. 
Lavastaja Mart Kolditsa sõnul tõotab selleaastane vaatemäng tulla varasemast veelgi suurejoonelisem: „Kui iga aastaga on Tõrva Loitsu etendus kasvanud, siis nii ka sellel aastal. Publikut ootavad ees veelgi pöörasemad trikid vee, tule, valguse, video ning akrobaatikaga. Ja nii võimatu kui see ka ei tundu, saab sellel aastal olema laval veel rohkem actionit.“ Noor, kuid juba laialdast tunnustust pälvinud Tõrva Loitsu lavastaja Mart Koldits on sel aastal püüdnud enda poolt looduga ohtralt tähelepanu. Sellest enim kajastust on kindlasti toonud tema poolt lavastatud Vabariigi aastapäeva pidulik kontsertetendus oma leidlike ning südamlike lahendustega. Leidlikke ning üllatusi pakkuvaid lahendusi kohtab kindlasti ka seekordsel Tõrva Loitsul kuid nagu Mart Koldits lubas saab publik osa võimsamast ja pöörasemast vaatemängust kui seda on olnud tema eelnevad lavastused.
On väga oluline, et Tõrva Loitsu näol ei ole tegemist mõne tavapärase suvekontseriga, kus erinevad esinejad järgnevad oma esitustega üksteisele. Laval on ühel ja samal ajal paremik Eesti esinejatest, kelle etteasteid saadab suur tule, vee ja valgusefektide möll. Eesti esiräppar Genka ei olegi seni eales üheaegselt lava jaganud ei Kosmikute ega ansambliga HU?. „Ma olen kindel, et see saab kokku kõlama väga hea,“ vastab ta küsimusele, et kuidas tema arvates võiks kokku kõlada üdini maskulliinne Genka ja äärmiselt feminiinsete tekstide poolest tuntud HU?. Eks tuleb sellele juba 8. augustil igalühel ise kinnitust leida.
Eelmisel aastal oli külastajate huvi Tõrva Loitsu vastu niivõrd suur, et kõik müüki pandud piletid osteti ära juba eelmüügist, kusjuures mitusada eelnevalt pileti soetamata jätnud ning kohale tulnud huvilist pidid jääma värava taha. Et kõigil pileti ostnutel oleks võimalikult mugav ja turvaline külastuskogemus, pidid korraldajad vastu võtma otsuse, et vaatamata väga suurele huvile lisapiletite osas neid samal õhtul siiski müüki juurde ei saa anda. „Tõrva Loitsu kontseptsiooni üks oluline osa on pakkuda kohale tulevale publikule ennekogematult kõrget kultuurilist sisu ning turvalist ja mõnusat äraolemist. Loits on loodud olema nende suve suursündmuseks,“ kinnitab Tõrva linnapea ning Tõrva Loitsu peakorraldaja Maido Ruusmann.  Vältimaks võimalikku värava taha jäämist on oluline soetada pääsmed võimalikult varakult. Lisainfot on võimalik saada Tõrva Loitsu ametliku kodulehe kaudu www.tõrvaloits.ee ning toimuvaga end kursis hoida Facebooki vahendusel (www.facebook.com/torvaloits).
Aastast 2008. toimuv Tõrva Loits on suurim muusikaline vaatemäng ajaloolises suvituslinnas Tõrvas ning suurejooneline lõppakord Tõrva Tule päevadele, mis vältavad Tõrva linnas pea kogu augustikuu esimese nädala. Laupäeva, 8. augusti õhtul etenduv Tõrva Loits toob kohale paremiku nii eesti muusikute, tantsijate kui valgus- ja tulekunstnike hulgas, et pakkuda endas kõigile kohale tulnutele nende selle suve suurimat elamust.
Lisainfo:
Maido Ruusmann
Peakorraldaja
Tõrva Loits
(+372) 52 979 69
 
Koostaja:
Siim Lepik
loits@tõ;rvaloits.ee
(+372) 50 70 654
Tagasi