Menüü

Uudised

Otepää looduspargi kaitse-eeskiri vajab uuendamist

13:58 23.03.2015

Käimas on Otepää looduspargi kaitse-eeskirja uuendamise protsess. Ettevalmistused Otepää looduspargi kaitse-eeskirja uuendamiseks algasid juba 2008. aastal. Uuenduste eesmärgiks on olemasoleva kaitsekorra ajakohastamine, lähtudes muutustest looduses ja valdkonda reguleerivas seadusandluses. Kehtiv kaitse-eeskiri pärineb aastast 1997.

Otepää Vallavolikogu arutas nii 2014. aasta detsembri kui ka 2015. aasta 22.jaanuari istungil Otepää looduspargi kaitse-eeskirja eelnõule parandusettepanekute tegemist ning otsustas, et toetab kodanikualgatuse korras kodanike ja huvigruppide poolt Keskkonnaametile tehtud ettepanekuid kaitse-eeskirja eelnõule. Ettepanekuid laekus ligikaudu 70 kodanikult ja huvigruppidelt.
Vallavolikogu pidas vajalikuks enne kaitse-eeskirja kehtestamist Keskkonnaameti poolt sotsiaalmajandusliku uuringu läbiviimist kaitse-eeskirja kehtestamise mõjude suhtes Otepää valla arengule. Need ettepanekud edastati ka Keskkonnaametile. Vallavolikogu ei pidanud võimalikuks kiirustamist kaitse-eeskirjade kehtestamisel.

30.jaanuaril esitas Otepää Vallavalitsus Keskkonnaametile  oma ettepanekud looduspargi kaitse-eeskirja eelnõule. Keskkonnaametile tehti mitmeid ettepanekuid, nende seas paluti teatud maa-alade väljaarvamist looduspargi territooriumilt, näiteks: Linnamäe oru ja Linnamäe nõlva maaüksused ja Pühajärve ranna ja rannapargi maa-ala, paluti selgitada ja täpsustada mitmeid eeskirjas olevaid mõisteid ning tehti ettepaneku vaadata ümber kaitseala eesmärgid, liigikaitse tegelikud vajadused ning sisustada kaitse-eeskirja tingimused vastavalt maastikukaitseala peaeesmärgile.

Ka vallavalitsus leidis, et on väga oluline hinnata  kaitse-eeskirja rakendamise mõju võrreldes sellega kui kaitsekorda ei rakendata ning tehti ettepanek koostada Otepää looduspargi kaitse-eeskirja rakendamise mõjude analüüs enne kaitsekorra rakendamist.
Tänaseks päevaks on Keskkonnaamet ka vastanud ning nõustunud osade ettepanekutega.

13.veebruaril toimus vallavolikogu esimehe Jaanus Raidali kutsel Otepää Vallavolikogu saalis Otepää looduspargi kaitse-eeskirja uuendamise alane ümarlaud, kus lisaks Keskkonnaameti - -Põlva-Valga-Võru regiooni juhataja Ena Poltimäe oma meeskonnaga ja keskkonnaminister Mati Raidma oma meeskonnaga. Ümarlaual tõstatati mitu teemat, näiteks soovisid elanikud näha eeskirjas üheselt arusaadavaid mõisteid, mida ametnikud ei saaks erinevalt tõlgendada. Samuti rõhutati selgema teabe ja regulatsiooni vajadust tegutsemisvõimalustest kaitsealal ? Otepää piirkond on aktiivselt arenev puhke- ja spordipiirkond, mida täiendab kohapealne unikaalne loodus.

Pärast ümaralaua toimumist saatis vallavolikogu esimees Jaanus Raidal keskkonnaministrile tulenevalt ümarlaual arutatust ettepanekud algatada Otepää looduspargi kaitse-eeskirja menetlus uuesti, et selle koostamisse kaasataks kohalik kogukond ja huvigrupid, koostada sotsiaalmajanduslik analüüs kaitse-eeskirja kehtestamise mõjude suhtes ja kaaluda kaitse-eeskirja kehtivuse piiritlemist riigimaadega, liites looduspargi koosseisu need eramaad, mille omanikud avaldavad selleks soovi. Jaanus Raidali sõnul on samal seisukohal Palupera vallavolikogu, kes tegi samasisulise ettepaneku Keskkonnametile ? jätta eramaa omanikele õigus ise otsustada oma kinnistu loodusparki kuuluvuse üle.

18.veebruaril oli Otepää Gümnaasiumis Keskkonnaameti poolt korraldatud kaitse-eeskirja avalik arutelu, kus samuti tõsteti üles mitmeid Otepää maaomanike jaoks olulisi küsimusi. Keskkonnaminister kinnitas 13.veebruari ümarlaual, et  avalik arutelu ei ole kaitse-eeskirja eelnõu arutamise lõpp, läbirääkimised jätkuvad kindlasti ka selle aasta sees.

Vallavolikogu esimees Jaanus Raidal ütles, et kuna on tekkinud väga suur umbusk kaitse-eeskirja menetlemise suhtes, siis on mõistlik võtta aeg maha. Jaanus Raidal lisas ka et volikogu ei pidanud võimalikuks kiirustamist Otepää Looduspargi uue kaitse-eeskirja kehtestamisel. ?On vaja tõsiselt vaagida kogukonna poolt tulnud ettepanekuid, leian, et riiklike piirangute ning ettevõtluse ja piirkonna arengupotentsiaali rakendamise võimaluse vahel on vaja leida tasakaal. 13.veebruaril ümarlaual tegi keskkonnaminister ettepaneku, et Otepää vald võiks läbi viia kaitse-eeskirja suhtes sotsiaalmajandusliku analüüsi, sellest lähtuvalt olen vallavalitsusele teinud ettepaneku kaitse-eeskirja sotsiaalmajandusliku analüüsi teostamisest, kuhu tuleks kaasata ka Keskkonnaamet ning teised Otepää looduspargi territooriumil asuvad omavalitsused. Kuna sotsiaalmajandusliku analüüsi teostamine on pikk ja aeganõudev protsess ning kahjuks on maaomanike ja Keskkonnaameti vahel tekkinud tõsine vastasseis,  siis sellest lähtuvalt tuleks peatada kogu kaitse-eeskirja menetlusprotsess seniks, kuni sotsiaalmajanduslik analüüs on valminud.?

Tagasi